<

Fravænningsdiarre - risikofaktorer og forebyggelse06-06-2019 - 10:27

Betydning for fravænningsdiarre:

  • Rengøring før indsætning halverede risikoen for fravænningsdiarre.
  • Tilbage føring af utrivelige grise fordoblede risikoen for fravænningsdiarre.
  • Dårlig eller middelgod foderhygiejne (gulv eller trug) fordoblede risikoen for diare.
  • Anvendelse af animalske proteiner(mælk eller fisk) halverede risikoen.

Forebyggelse ud over de ovennævnte 4 punkter:

  • Foderets formalingsgrad.
  • Tilsætning af syre til foder eller vand.
  • Restriktiv fodring.
  • Zink efter aftalt strategi.
  • Det tildelte foder skal være optimeret til grisens vægt og alder, - dette er ofte en fejl.
  • Udtørring : Når luftfugtigheden i stalden er under 50% relativ luftfugtighed, sker den hurtigste reduktion i antal coli bakterier i staldbunden.

Diarre sokkeprøver klimagrise viser, at de første 3 uger efter fravænning er coli bakterie dominerende, derefter skifter det til lawsonia.

  • 3 uger efter fravænning -
    36% af sokkeprøver er påvist e.coli
    16% af sokkeprøver er påvist coli og lawsonia
    6% af sokkeprøver er påvist lawsonia
  • 6 uger efter fravænning -
    77% af sokkeprøver påvises lawsonia
<